Dieta ma ogromne znaczenie dla zdrowia całego organizmu, więc oczywiście również dla zębów i jamy ustnej. Co warto jeść, a czego lepiej unikać? O tym mówi nasz dzisiejszy wpis.
Wapń i fosfor
Kluczowe znaczenie dla zdrowia zębów mają pierwiastki, które są ich budulcem, a zatem wapń i fosfor. To od ich poziomu w organizmie zależy wytrzymałość zębów. Wapń stanowi 99% masy zębów. Przy jego niedoborze stają się one słabsze i bardziej podatne na uszkodzenia. Podobnie dzieje się, gdy brakuje fosforu. Co więcej, wapń zmniejsza ryzyko próchnicy, ponieważ pomaga redukować kwasowość w jamie ustnej. Wzmacniając strukturę kości wokół zębów pomaga również i dziąsła utrzymać w dobrym stanie.
Wapń możesz w dużych ilościach znaleźć przede wszystkim w produktach mlecznych. Wiele osób niestety nie toleruje krowiego białka, ale i one mogą wzbogacić swoją dietę w produkty zawierające wapń, takie jak szpinak, fasola, migdały, brokuły, jarmuż, orzechy czy sardynki.
Równie ważny dla budowy zębów fosfor znajduje się w pokarmach bogatych w białka. Należą do nich mięso, ryby, jaja i orzechy. Występuje także w produktach mlecznych, owocach i warzywach oraz ziarnach zbóż.
Witaminy
Duże znaczenie dla zdrowia zębów mają oczywiście także witaminy, Dla zębów najważniejsza jest witamina D, ponieważ wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu. Ma także korzystny wpływ na szkliwo – wzmacnia je i reguluje jego mineralizację. Witaminę tę znajdziesz przede wszystkim w rybach słonowodnych, takich jak makrela, dorsz i tuńczyk, a także w produktach takich jak masło i jaja.
Ważna jest też witamina C, która wspomagając naczynia krwionośne, ogranicza ryzyko krwotoków i odsłonięcia szyjek zębowych. Utrzymuje też w dobrym stanie tkanki przyzębia odpowiadające za stabilność zębów. Pomaga w produkcji kolagenu, istotnego dla zdrowia dziąseł. Witaminę tę możesz znaleźć na przykład w owocach cytrusowych, jagodach, papryce, kiwi i zielonych warzywach liściastych.
Witamina A ma działanie bakteriobójcze i przeciwpróchnicze. Wzmacnia też odporność śluzówki i wspomaga proces gojenia. Gdzie szukać tej witaminy? Znajduje się ona między innymi w żółtym serze, marchwi, wątróbce, rybach i jajach.
(ul. Grota Roweckiego 51)
(ul. Zaręby 1A)
Czego unikać w diecie?
Żeby utrzymać zęby, dziąsła i całą jamę ustną w dobrym zdrowiu, trzeba nie tylko dostarczyć organizmowi potrzebnych składników, ale także wiedzieć, czego unikać w diecie. Zagrożeniem dla zębów jest przede wszystkim cukier. Sprzyja on rozwojowi próchnicy, ponieważ to właśnie cukrem odżywiają się próchnicotwórcze bakterie. Wysoki poziom cukru we krwi obniża odporność, poza tym cukier zaburza równowagę minerałów w organizmie, co może prowadzić do ich utraty z zębów.
Cukier w znacznych ilościach obecny jest oczywiście w słodyczach, ale nie tylko, bo również w napojach gazowanych, sokach owocowych i alkoholu.
Co możesz teraz zrobić?
Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o wpływie diety na zdrowie zębów i jamy ustnej, odwiedź Strefę Zęba. Na wizytę w naszym gabinecie możesz się umówić, dzwoniąc pod numer 606 703 793 (ul. Zaręby 1A) lub 694 909 998 (ul. Grota Roweckiego 51) lub wypełniając formularz.